Definice modulu

03.03.2010 19:36

Definice modulu je naprosto jednoduchá:

 - část modelové železnice, nebo výřez chcete-li, který je opatřen rozhraním, pomocí kterého se moduly spojují do sebe a tvoří tak společný celek jedné, nebo i více tratí.

Moduly dělíme na :

 - normované, stavěné podle norem v příslušném měřítku tak, aby byla dodržena kompatibilita systému. Součástí jsou též normované rozrhaní.

 - nenormované, jsou moduly, které  si můžeme vyrobit dle vlastních rozměrů  a přizpůsobit je skladovacím prostorům, nebo tvaru místnosti, ve  které chceme provozovat modelový svět. Určíme si také, jak moduly spojíme dle vlastního systému.

Mezi výhody modulů můžeme přiřadit skladnost, rychlost stavby a možnost reálného znázornění krajiny bez prostorových ústupků, nebo například zkracování staničních kolejí, tedy to, co bývá typičtější pro pevné domácí kolejiště. Také stojí za zmínku možnost složení moduliště do různých tvarů, můžeme tedy tvar trati měnit dle vlastní fantazie (různorodost je asi ten správný výraz). A hlavně, simulujeme opravdu reálný provoz, kdy vlaky jezdí odněkud někam. Nekrouží po oválu o jedné stanici.

Nevýhodou může být nutnost postavit pro ježdění souprav více modulů, což je časově dosti náročné a pracnější, než třeba položení kolejí na klasickém deskovém kolejišti, kde můžeme jezdit v podstatě ihned po zapojení el. instalace.

Já své moduly stavím jako normované. Základním tvarem modulu v měřítku TT je obdelník 800x400 mm a obloukový modul o poloměru 1000mm s úhlem odbočení 30 nebo 45°.

Není však podmínkou, že musíme používat pouze tyto základní rozměry. Oblouky tvoříme násobkem 15° odbočení a například modul stanice může být klidně metr i více dlouhý. Pokud nemáte k dispozici vetší auto pro transport, nepouštěl bych se do stavby delšího modulu než 1200mm.

 

Aby byl základní výčet kompletní, představíme si také normované čela ve velikosti TT, ve kterých jsou přesné otvory na šrouby, kterými se moduly spojují. Nejlépe jsou vyobrazeny na stránkách Zababova. Zababovský klub patří k nějvětším u nás a zastupuje všechny nejčastěji používaná modelářská měřítka H0, TT a N.

 

Na ilustrační fotografii můj syn Vojtěch na obhlídce modulů při naší společné návštěvě KMŽ Brno.

 


foto: úvraťová stanice Klobouky u Brna, autor KŽM Brno